Hongkou Stadium

Pojemność50 000
Kraj Chińska Republika Ludowa
MiastoSzanghaj
KlubyShenhua
KategoriaProjekt oczekujące na realizację
Koszt?
Czas budowy?
Projekt Sasaki

Reklama

Opis: Hongkou Stadium

Hongkou to nie tylko nazwa dzielnicy Szanghaju, ale też nazwa pierwszego profesjonalnego stadionu stricte piłkarskiego, jaki powstał w Chinach. Hongkou odstaje już od standardów, stąd potrzeba przebudowy i powiększenia, by lepiej spełniał potrzeby klubu Shenhua. Jednak plan idzie znacznie dalej – z obiektu piłkarskiego ma powstać kompleks spełniający zróżnicowane funkcje publiczne, angażujący mieszkańców i gości na co dzień.

Dlatego pracownia Sasaki opracowała plan, by sąsiadujący z budynkiem zielony Luxun Park „wciągnąć” na teren obiektu. Dzięki temu powierzchnia terenów rekreacyjnych ma wzrosnąć aż o 36%, a komunikacja piesza stać się nieporównanie wygodniejsza dla odwiedzających.

Głównym środkiem do ostatniego wskazanego celu jest stworzenie nowego poziomu ciągów pieszych, ponad gruntem i ulicą. Wokół stadionu urośnie rozległa, częściowo zielona rampa, którą z zaplanowanymi wokół obiektami komercyjnymi i rekreacyjnymi połączy sieć kładek z nawierzchnią stylizowaną na bieżnię lekkoatletyczną. Tak piesi, jak miłośnicy biegania otrzymają ponad 2 kilometry traktów bez żadnego czerwonego światła (część kładek będzie podwieszona pod torami kolejowymi), dzięki czemu codzienne wizyty w parku mają stać się przyjemnością. Jednocześnie ścieżki zostaną tak ułożone, by promować dojazd do parku koleją oraz dwiema biegnącymi obok liniami metra.

Wokół stadionu zaplanowano budynki o funkcjach społecznych (7,8 tys. m2), komercyjnych (18 tys. m2), a przede wszystkim – sportowych. Tylko pływalnia, hale i sale gimnastyczne na północ od stadionu zaoferują mieszkańcom aż 19,9 tys. m2 dla rozwoju różnych dyscyplin, a to nie koniec. Na samym stadionie też będzie bowiem miejsce na boiska do koszykówki czy korty.

Choć estetycznie nowe Hongkou nijak nie będzie przypominać tego istniejącego, to konstrukcyjnie zachowa zdecydowaną większość żelbetowej ramy powstałej w 1999 roku. Zmieni się jednak układ widowni – górny poziom będzie przeorganizowany, a nad nim urośnie jeszcze jedna kondygnacja dla widzów, dzięki której pojemność urośnie z ponad 30 do granicy 50 tysięcy.

Jeszcze bardziej wzrośnie jednak powierzchnia użytkowa, aż do 116 tys. m2. Obejmie nie tylko typowe zaplecze sanitarno-cateringowe dla widzów, ale też otwarte dla wszystkich sale sportowe, zielone tarasy widokowe, a także absolutnie wyjątkową – zawieszoną bez podparcia ponad 30 metrów nad ziemią – panoramiczną restaurację z widokiem na boisko oraz park. Całość zamknięta w bardzo atrakcyjnej formie architektonicznej, dzielącej stadion na dwa poziome pierścienie, z których każdy „rozciąga” budynek w inną stronę. Niższy rozszerza się ku północnemu zachodowi (tam znajdą się sale sportowe), a wyższy – ku południowemu wschodowi (tu zawieszona będzie restauracja).

Wygląd i funkcje to jednak nie wszystko. Stadion ma być możliwie wydajny i ekologiczny. Zastosowano tu wiele znanych już, a także nowatorskich rozwiązań przyjaznych środowisku. Po pierwsze, pasywna wentylacja sprawia, że produkowane przez widzów ciepło podczas imprez uchodzi na zewnątrz, a wciągane jest chłodniejsze powietrze utrzymujące się przy parkowych kanałach wodnych. Po drugie, stadion zbierze deszczówkę na użytek wewnętrzny. Po trzecie, kryjące obiekt szkło będzie cyfrowo zmieniało swoją przejrzystość, dopuszczając więcej lub mniej światła i ciepła do środka, zależnie od potrzeb. A dzięki zastosowaniu zaawansowanej technologii, szklane fasady staną się też ekranami do emisji reklam lub transmisji sportowych.

Reklama

Wizualizacje

Powiązane aktualności

2019