Sivas Yeni Dört Eylül Stadyumu (Sivas Arena)

Pojemność27 532
Kraj Turcja
MiastoSivas
KlubySivasspor Kulübü
Inauguracja 14.08.2016 (Sivasspor - Tokatspor, 3-1)
Czas budowy 23.05.2013 - 08.2016
Koszt 82 mln TRY
Projekt Bahadir Kul Architecture
Wykonawca CAN İnşaat

Reklama

Opis: Sivas Arena

Choć wśród kibiców jest znany jako „Nowy Stadion 4 Września”, nowoczesny stadion nie ma nic wspólnego ze stojącym 2 km dalej starym obiektem. Powstał wraz z parkingami na ponad 130 tys. m2 na południowym zachodzie miasta.

Projekt stadionu opracowała pracownia Bahadir Kul Architecture, która dla Sivas zaproponowała w pełni zamkniętą bryłę stadionu, nawet podwójnie zamkniętą. Mowa o „szalu” otulającym dodatkowo północną elewację, tworząc między nim a stadionem izolację powietrzną. Ma chronić wnętrze obiektu przed zimnym wiatrem z północy, który w tym mieście daje się szczególnie we znaki. Zwarta i nieprzewiewana elewacja po pozostałych stronach ochroni widzów przed przeszywającym wiatrem, a zaplecze obiektu przed wychłodzeniem.

Po wschodniej i zachodniej stronie bryła ma spore przeszklenia, dzięki którym słońce pomoże obniżyć koszty ogrzewania pomieszczeń, a naturalne nasłonecznienie zmniejszy zużycie prądu. Prąd będzie zresztą produkowany przez farmę słoneczną na dachu południowej trybuny i w szczycie ma zapewniać 798 kW dziennie, mniej więcej tyle, ile zużywa 160 mieszkań. Do tego na całym obwodzie dachu znajdują się rynny odprowadzające wodę do ponownego użycia w obiegu stadionu.

Sivas Arena

Na widowni znajduje się wyjściowo nieco ponad 27 tys. widzów, ale górny poziom ma zachowane miejsce na potencjalną rozbudowę w przyszłości. Miało tu powstać nawet 6 dodatkowych rzędów, zwiększając pojemność do ok. 38 tys. widzów, ale zmodyfikowana konstrukcja zadaszenia zmniejszyła ilość miejsca.

Całkowita powierzchnia użytkowa stadionu to 58 700 m2 rozłożonych na 5 kondygnacjach – jednej podziemnej i czterech nad nią. Biorąc pod uwagę rozmiar stadionu jego cena okazała się stosunkowo niska, został zakontraktowany za 82 mln lir. Niestety, budowa potrwała znacznie dłużej niż wyznaczone w umowie 800 dni. Ostatecznie inwestycja miała ok. rok poślizgu względem harmonogramu, umożliwiając otwarcie latem 2016.

Reklama

Zdjęcia

Powiązane aktualności

2017

2016