MOL Aréna Sóstó

Pojemność14 201
Kraj Węgry
MiastoSzékesfehérvár
KlubyMOL Vidi FC
Inauguracja 21.11.2018 (MOL Vidi FC - Újpest FC FC, 1-0)
Czas budowy 23.11.2016 - 30.09.2018
Koszt 13,98 mld HUF
Projekt S.A.M.O. Tervező és Ingatlanfejlesztő
Wykonawca Strabag
Adres Székesfehérvár, Csikvári út 10, 8000 Węgry

Reklama

Opis: MOL Aréna Sóstó

Choćby z uwagi na rolę drużyny Videotonu, stadion Sóstói był od otwarcia w 1967 jednym z ważniejszych obiektów węgierskiej piłki poza Budapesztem. Sytuację podtrzymała jego stopniowa modernizacja z wczesnych lat 2000. Jednocześnie bardzo przyzwoity stan trybuny zachodniej sprawił, że w ramach narodowego programu przebudowy stadionów rząd postanowił ją zachować i zlecił wkomponowanie budynku w bryłę nowej, przebudowanej areny.

Projekt powstawał od 2014 roku, natomiast budowa rozpoczęła się oficjalnie z końcem listopada 2016. Jak przyzwyczaiły wszystkich węgierskie projekty, przewidziano bardzo szybką realizację, jeszcze w 2017 roku, a więc w 14 miesięcy. Budżet samego stadionu miał wynosić niecałe 13 mld forintów, a z otoczeniem nieco ponad 14 mld.

W trakcie prac okazało się jednak, że istnieją zasadnicze problemy ze stabilnością głównej trybuny, której większość wymagała rozbiórki i odbudowy. To opóźniło prace poważnie i spowodowało zmiany w cenie. Ostatecznie jednak ukończenie obiektu we wrześniu 2018 i otwarcie po dwóch latach budowy to termin zupełnie normalny dla inwestycji tego typu, nawet bez napotkanych problemów. Do tego udało się zejść minimalnie poniżej granicy 14 mld forintów.

Za projekt odpowiada pracownia S.A.M.O. i jej zadanie nie sprowadzało się wyłącznie do połączenia starej trybuny z trzema nowymi. Częścią celu było połączenie obiektu z leżącym za jego wschodnią trybuną rezerwatem ptactwa wodnego, który przechodził regenerację w tym samym czasie. Dlatego przestrzeń wokół obiektu została efektownie pocięta ławkami i kładkami, sam stadion jest pozbawiony zewnętrznych ogrodzeń, a zieleń podciągnięto dosłownie na jego bryłę poprzez sztuczne, zielone nasypy. Łącznie uporządkowano aż 23 tys. m2 zieleni, a ciągi piesze przechodzą w kładki umożliwiające spacery nad wodą i obserwację ptaków. Zrealizowano również 30-metrową wieżę widokową za południową trybuną, z której można zobaczyć tak ptactwo, jak i stadion.

Bryła stadionu jest prosta i wyważona, a główna trybuna osiąga swą najwyższą wysokość na poziomie nieco ponad 17m. Razem z niewielkimi masztami nad wschodnią trybuną szczyt znajduje się na wysokości 21m. Prostokątny obrys obiektu zajmuje niecałe 11 tys. m2, podczas gdy całkowita powierzchnia użytkowa to 17,5 tys. m2. Lwia część pomieszczeń znajduje się w zachodniej trybunie, choć zmieścił się również niewielki przeszklony pawilon na wschodzie, w zamyśle dla obsługi rezerwatu.

Choć konstrukcja nowych trybun składa się prawie w całości z żelbetowych prefabrykatów, kibice widzą żelbet dopiero po przejściu przez bramy stadionu. Z zewnątrz surowy materiał jest ukryty dzięki zastosowaniu kompozytów i gęstej siatki elewacyjnej. Dominującym elementem estetycznym są rozpięte pomiędzy podstawą a dachem ukośne odciągi dachu. Ich formę litery V naśladują nawet szklane panele na fasadzie głównej trybuny, dzięki czemu całość zyskuje na spójności. Gęsta siatka w połączeniu z dachem krytym również od spodu stwarzają doskonałe tło dla nocnej iluminacji, która standardowo świeci w niebieskiej i czerwonej barwie Vidi.

Stadium of the Year

Reklama

Zdjęcia

Powiązane aktualności

2019