Nowy projekt: Stary-nowy stadion Levante

źródło: własne | MK

Nowy projekt: Stary-nowy stadion Levante Kolejny hiszpański klub wywiązuje się z obowiązku modernizacji stadionu. Tym razem Levante, które oferuje coś i dla miłośników tradycyjnych stadionów, i dla fanów nowoczesności!

Reklama

Wczoraj w Walencji odbyła się wyjątkowa prezentacja. Levante UD zaprezentowało swój „nowy” stadion. Dobra wiadomość dla miłośników historycznych stadionów: zbudowany jeszcze w 1969 roku Estadi Ciutat de Valencia nie zostanie zburzony.

Zamiast tego Levante zapowiedziało dalszą, daleko idącą modernizację stadionu, by sprostać rosnącym wymogom ds. infrastruktury. Planowane jest lekkie zadaszenie oparte o stalowe kable, kompletna reorganizacja i rozbudowa zaplecza, a także ażurowa fasada.

Estadi Ciutat de Valencia

Oczywiście wybór jest podyktowany przede wszystkim względami ekonomicznymi, nie sentymentem do obecnego stadionu. Modernizacja ma być nie tylko stosunkowo oszczędna, ale też nie kolidować na żadnym etapie z rozgrywaniem meczów w roli gospodarza. Stąd nacisk na harmonogram przewidujący kluczowe prace podczas letniej przerwy w rozgrywkach.

Estadi Ciutat de Valencia

Pierwszym realizowanym elementem będzie zadaszenie, którego instalacja rozpocznie się jeszcze przed końcem sezonu 2018/19. Konstrukcja będzie zupełnie niezależna od żelbetowych trybun, dostawiona na obwodzie stadionu. Do września ma się już odbyć big lift pierścienia rozciąganego i to koniec prac zaplanowanych na lato 2019. Lekki linowy dach będzie też nośnikiem nowego oświetlenia, a pod nim znajdą się dwa okazałe telebimy, każdy o wymiarach 23,5 x 5 m.

W trakcie sezonu 2019/20 ma być prowadzona rozbudowa podtrybunia. Sukcesywnie dobydowywane będą nowe powierzchnie – zwłaszcza na zachodniej trybunie, ale i na obwodzie. Stadion zwiększy rozmiar nieznacznie, ale powierzchnię użytkową nawet parokrotnie. Powstaną nowe loże, biura i zaplecze dla kibiców.

Estadi Ciutat de Valencia

Na tę rozbudowę nałożony zostanie pierścień przewiewnej zewnętrznej elewacji w barwach klubowych, z wbudowanym w południową trybunę telebimem. Nie tylko naturalna wentylacja, ale i dostęp światła słonecznego oznaczają, że koszt użytkowania obiektu nie będzie niepotrzebnie zawyżany przez konieczność włączania oświetlenia za dnia.

Estadi Ciutat de Valencia

Reklama