Bruksela: Anderlecht napotkał na przeszkodę?

źródło: własne

Bruksela: Anderlecht napotkał na przeszkodę? Komisja Konsultacji Publicznych w Brukseli wydała pozytywną opinię na temat rozbudowy stadionu Anderlechtu. Jednocześnie jednak postawiła bardzo trudne warunki – zaleca obniżenie obiektu i redukcję parkingu wielopoziomowego.

Reklama

Przypomnijmy, że Anderlecht zamierza rozbudować Constant Vanden Stock Stadion o trzeci poziom widowni, co pomoże podnieść pojemność ponad granicę 30 tysięcy widzów. Na najwyższym pierścieniu miałoby się znaleźć 5 tys. krzesełek.

Najbardziej charakterystycznym elementem odmienionego stadionu ma być wycięcie w bryle na północnym zachodzie, gdzie ulica uniemożliwia zabudowę narożnika. Jednak właśnie w tym miejscu plany Anderlechtu niepokoją Komisję Konsultacji Publicznych. Zaledwie kilkanaście metrów od obiektu, po drugiej stronie ulicy znajdują się bowiem kamienice. Zdaniem Komisji stadion powinien zostać obniżony, by nie odbierać mieszkańcom dostępu do światła słonecznego.

Constant Vanden Stock Stadion

Podobnie Komisja zasugerowała obniżenie parkingu wielopoziomowego, który miał mieć 7 poziomów nad ziemią i 2 podziemne. Zdaniem urzędników nad ziemię nie powinno wychodzić więcej niż 2 piętra, ponieważ w przeciwnym razie parking oszpeci okolicę.

Władze Anderlechtu oczekują na pozwolenie w sprawie rozbudowy i choć komisja wydała pozytywną opinię, to jej sugestie wywołały w klubie poruszenie. Anderlecht nie wyobraża sobie tak daleko idących zmian i zwraca uwagę, że opinia Komisji nie jest wiążąca. Dlatego zespół oczekuje pozytywnej decyzji od burmistrza w sprawie rozbudowy.

Reklama